Robert Keurntjes, genealogie, professioneel genealoog"

Genealogie, Robert Keurntjes, professioneel èn vrijetijds genealoog

Genealogie in de Middeleeuwen

Mijn genealogische gepuzzel leidde mij door de geschiedenis steeds verder terug in de tijd. De tijdvakken waar ik op het moment het meest mee bezig ben is de 17e eeuw - we kunnen dan niet verder met DTB registers en zijn aangewezen op Oud Rechtelijke Archieven, rekeningen van pachten enz. - en de vroege Middeleeuwen. Meer specifiek de tiende eeuw in de lage landen.
Het is de tijd waarin het huidige Nederland langzaam geschiedenis begint te schrijven. Van de 9e eeuw weten we al wel iets over wat er gebeurt is, m.n. in relatie tot de Noormannen, maar pas aan het einde van de 9e eeuw worden er namen genoemd van mensen die aanwijsbaar nazaten hebben tot vandaag de dag.
Gerulf de graaf uit Frisia, stamvader van de graven van Holland, en Eberhard Saxo, zoon van Meginhard en Evesa, van Hamaland, waar de graven van Gelre en Zutphen vanaf lijken te stammen.
Aan het begin van de 10e eeuw komt daar nog graaf Ricfried en zijn zonen bij: Nevelung, Irenfried, Rudolf en Balderik (de langstzittende bisschop van Utrecht 918-975). Waarvan er mogelijk ook nog altijd nazaten aanwijsbaar zijn.
Veel informatie is er niet, en er valt nog wel mee te puzzelen. Ideeen die ik daar over heb komen op deze pagina over de Lage Landen in de tiende eeuw.


Genealogie, Robert Keurntjes

In de ruim 35 jaar die ik me bezig houd met genealogie heb ik vooral in mijn vrije tijd onderzoek gedaan naar mijn eigen voorouders. Ik heb echter ook onderzoek gedaan voor anderen. Het onderzoek naar de familie Santvoort was een onderzoek in opdracht waarbij ik de toestemming heb gekregen de gegevens te publiceren.