Robert Keurntjes, filosoof & gesprekspartner"

Robert Keurntjes, filosoof

Filosofie is.... laten we maar zeggen veelzijdig.
Het komt voort uit verwondering en een verlangen naar wijsheid (dat wat nodig is voor het goede leven. Waar ik mij het meest over verwonder is dat wij een, voor ons betekenisvolle, wereld ervaren. Zo vanzelfsprekend en tegelijkertijd zo verwonderlijk wanneer je je afvraagt hoe dat kan.
Ik ben zowel geïnspireerd door Westerse als Indische filosofie (m.n. boeddhisme). Beide bieden veel om na te denken m.b.t. hoe wij tot onze ervaring van de werkelijkheid komen, en hoe we daar vervolgens mee om kunnen gaan.
Ik hou me bezig met philosophy of mind: vragen over bewustzijn, vrije wil en persoonlijke identiteit. Maar ook met levensfilosofie: wat is een gezonde houding om de wereld te begrijpen en er op te reageren? Wat ligt in ons vermogen om te doen aan de strubbelingen des levens en wat kunnen we betere leren om voor lief te nemen?

Ik geef cursussen aan Volksuniversiteit en Hovo, begeleid een filosofiekring en voer filosofische gesprekken met individuen en bedrijven.
En ik werk aan een proefschrift met de vraag waar we naar verwijzen wanneer we het over Mindfulness hebben. Mindfulnesstrainingen zijn trainingen van de geest, je traint daarin concentratie (of aandacht) maar ook nog iets meer. Smrti of sati dat vertaald wordt als mindfulness betekent herinnering, en de vraag is dan wat herinnering te maken heeft met onze ervaring van het huidige moment?

Met mijn masterscriptie heb ik aan de hand van persoonlijke identiteit getracht de relevantie van boeddhistische filosofie voor de hedendaagse cognitiefilosofie te laten zien.
"Als Parfit Boeddha serieus had genomen..., persoonlijke identiteit als 'hanging reality'."


Robert Keurntjes, filosoof & gesprekspartner

In 1991 begon ik aan de universiteit met een studie filosofie en ben me in de loop der jaren steeds verder gaan verdiepen in de cognitiefilosofie. Vanuit persoonlijke interesse ben ik mij daarnaast in het boeddhisme en haar filosofische en psychologische grondslagen gaan verdiepen.
De wisselwerking, overeenkomsten en verschillen tussen beiden hebben mijn denken beïnvloed.